Οδηγός…επιβίωσης από τα τραύματα και τα εγκαύματα των διακοπών!

 

Λίγο το νησί, λίγο η χαλαρή διάθεση, λίγο η ανάγκη για ξεγνοιασιά, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γινόμαστε και…λίγο απρόσεκτοι! Η αλήθεια είναι ότι με το που μπαίνουμε σε mood διακοπών, δεν θέλει και πολύ να αποσπαστεί η προσοχή μας και να γίνουμε πιο επιρρεπείς στα απρόοπτα, που μπορεί να χαλάσουν τις λίγες ημέρες ανάπαυλας και χαλάρωσης.

Εκτός από την έλλειψη προσοχής, ένας ακόμη λόγος για τα μικροατυχήματα την περίοδο των διακοπών είναι και το γεγονός ότι το δέρμα είναι ακάλυπτο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με αποτέλεσμα να εκτίθεται πιο πολύ σε διάφορους κινδύνους και…απρόσκλητους εχθρούς.

Ωστόσο, τα περισσότερα μικροπροβλήματα υγείας μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας και φυσικά να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

 

Ήλιος φίλος και εχθρός

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι, ακόμη και αν έχουν «πάρει χρώμα», το ηλιακό έγκαυμα καραδοκεί, ειδικά αν ξεχαστούν πάνω στην ξαπλώστρα, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.

Τα σημάδια του ηλιακού εγκαύματος, όπως κόκκινο δέρμα με ή χωρίς φουσκάλες, δεν εκδηλώνονται αμέσως, αλλά ξεκινούν να φαίνονται μισή ώρα μετά από την απομάκρυνση από τον ήλιο.

Για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, τον κνησμό και το αίσθημα του καψίματος συνιστάται:

  • Κρύο ντους ή μπάνιο.
  • Απαλό σκούπισμα για να αποφεύγεται περαιτέρω ερεθισμός.
  • Να μην επιχειρήσετε να σπάσετε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να μολυνθούν.
  • Να μείνετε σε δροσερά μέρη για τα επόμενα δύο 24ωρα και να καταναλώσετε άφθονα υγρά.
  • Να μην βάζετε στο έγκαυμα βαζελίνη, βούτυρο, πάγο ή άλλα «γιατροσόφια της γιαγιάς».
  • Να ενυδατώσετε το δέρμα αμέσως μετά το ντους με το Flamigel, το οποίο χάρη στη μοναδική του σύνθεση δροσίζει και καταπραϋνει από τον πόνο και τον καύσο. Χρησιμοποιήστε Flamigel έως και 6 φορές την ημέρα.
  • Να προτιμάτε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει».

 

«Αγιάτρευτες» πληγές

Είθισται το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι να περπατούν ξυπόλυτοι στην παραλία, στο κάμπινγκ, αλλά και όταν ξεδίνουν με τα αγαπημένα τους καλοκαιρινά αθλήματα στην άμμο. Έτσι, είναι πολύ συνηθισμένο να προκαλούνται διάφοροι μικροτραυματισμοί, όπως γδαρσίματα και μικρές πληγές στο δέρμα που αιμορραγούν και πονούν αρκετά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επουλώνονται σχετικά γρήγορα, εκτός εάν η πληγή είναι στο γόνατο ή στον αγκώνα, επομένως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος λόγω της κίνησης.

 

Το Α και το Ω στην περιποίηση των τραυμάτων

Βασική προϋπόθεση για τη γρήγορη επούλωση της πληγής είναι η σωστή περιποίηση.

  • Αν η πληγή αιμορραγεί, πιέστε το τραύμα με μια γάζα ή έναν επίδεσμο ή μια καθαρή πετσέτα για 5 με 10 λεπτά χωρίς διακοπή, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία.
  • Καθαρίστε την πληγή με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  • Τοποθετήστε μικρή ποσότητα Flamigel στο τραύμα, το οποίο προσφέρει στην πληγή (ανοιχτή ή κλειστή) ιδανικές συνθήκες υγρασίας που επιταχύνουν την επούλωση του τραύματος. Αν χρειαστεί καλύψτε την πληγή με αποστειρωμένο επίδεσμο.
  • Αποφεύγετε να σηκώνετε τον επίδεσμο ή τη γάζα για να ελέγξετε την πληγή, γιατί έτσι αναστέλλεται η πήξη του αίματος στο σημείο και η πληγή θα αρχίσει να αιμορραγεί εκ νέου.

 

Πότε είναι απαραίτητα τα ράμματα

Ένα τραύμα απαιτεί ράμματα όταν:

  • Η πληγή είναι βαθιά και αιμορραγεί, παρόλο που την πιέζετε για περισσότερα από 5 λεπτά.
  • Στην πληγή υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.
  • Το αίμα πετάγεται με ορμή.
  • Το χτύπημα είναι στο πρόσωπο ή τον λαιμό.

 

 

Κοψίματα vs εκδορές

Τα κοψίματα και οι εκδορές αποτελούν έναν ακόμη καλοκαιρινό εφιάλτη στις διακοπές. Με τη σωστή φροντίδα όμως, αντιμετωπίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη στο δέρμα.

Κατά κύριο λόγο, τα κοψίματα προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα, όπως γυαλί ή κοφτερό βράχο, και η επούλωσή τους εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που έχουν προκαλέσει στο δέρμα. Συνήθως χρειάζονται 5-14 ημέρες. Σε περιπτώσεις που είναι αρκετά βαθιά ενδεχομένως να απαιτούνται ράμματα!

Από την άλλη, οι εκδορές συνήθως είναι επιφανειακές, δεν έχουν μεγάλη αιμορραγία και προκαλούνται από πτώση, ολίσθηση κ.λπ. Το δέρμα κοκκινίζει, γίνεται τραχύ και είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα μικρά, ανεπαίσθητα, κοψίματα και οι εκδορές στα διάφορα σημεία του σώματος, όπως χέρια, πόδια κ.λπ., μπορεί να μην συνιστούν σοβαρό τραυματισμό, αλλά σίγουρα είναι ενοχλητικά και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε «πύλη εισόδου» μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις.

 

Για να αποφευχθούν οι τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις, το πρώτο μέλημα είναι η χρήση του Flamigel τόσο σε ανοιχτές όσο και σε κλειστές πληγές. Το Flamigel χάρη στη μοναδική του σύνθεση (ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη) προάγει τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης χωρίς σημάδια και ουλές, ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και αποτρέπει μολύνσεις από μικρόβια.

 

Μοναδική σύνθεση με πολλαπλά οφέλη

  • Γέλη: Αναζωογονητική, ενυδατική και καταπραϋντική, η οποία προάγει την επούλωση.
  • Υδροκολλοειδές: Προσφέρει ένα ιδανικό υγρό περιβάλλον για την πληγή. Σε πολύ ξηρές πληγές προσφέρει ενυδάτωση και σε υγρές πληγές απορροφά την περίσσεια υγρασία.
  • Αργινίνη: Είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στην επούλωση του τραύματος και απορροφά την περίσσεια του υγρού από το τραύμα.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

 

https://www.healthline.com/health/abrasion

http://www.emergencycareforyou.org/emergency-101/cuts-and-abrasions/

https://www.webmd.com/first-aid/cuts-scrapes#1

https://medlineplus.gov/woundsandinjuries.html

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/sunburn#1