ΕΚΔΟΡΕΣ

Οι μικροτραυματισμοί, όπως από πέσιμο, γδαρσίματα και μικρές πληγές, είναι συνδεδεμένοι με την καθημερινότητά μας μέσα και έξω από το σπίτι και αποτελούν μερικά από τα κοινά ελαφρά τραύματα.

Τo τραύμα είναι βλάβη της συνέχειας των ιστών του δέρματος από κάποιο εξωτερικό παράγοντα που δρα βίαια πάνω τους. Η εξωτερική όψη ενός τραύματος μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε φάση. Μπορεί να υπάρχουν πληγές που χαρακτηρίζονται από ξηρή και σκληρή «κρούστα» (νεκρωτικό ιστό), όπως μπορεί επίσης να υπάρχουν πληγές υγρής όψης, δηλαδή με κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και έκκριση υγρών (ορός, πύον).

Η γρήγορη αντιμετώπιση είναι σημαντική.

Στην περίπτωση που η πληγή στεγνώσει και σχηματιστεί κρούστα, τα υγιή κύτταρα του δέρματος πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να «επισκευάσουν» το δέρμα, ενώ το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ουλές είναι μεγαλύτερο.

Μικρές πληγές και εκδορές μπορεί να αιμορραγούν και να προκαλούν πόνο, αλλά τις περισσότερες φορές, εάν αντιμετωπιστούν σωστά, επουλώνονται γρήγορα. Υπάρχουν όμως και τραύματα μεγαλύτερου βάθους τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από μεγαλύτερη αιμορραγία, να είναι επίπονα και να επουλώνονται δυσκολότερα.

Δώστε στην επούλωση τον χρόνο που απαιτείται.

Ωστόσο, εάν η πληγή είναι σε μια περιοχή που υποβάλλεται σε κίνηση συνεχώς, όπως για παράδειγμα στα γόνατα ή στον αγκώνα, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επούλωση. Εάν ανησυχείτε για την πρόοδο της επούλωσης ενός τραύματος απευθυνθείτε στο γιατρό ή στο φαρμακοποιό σας.

Πώς να περιποιηθείτε τραύματα όπως οι εκδορές με Flamigel®

1

Καθαρίστε την πληγή με νερό.

2

Τοποθετήστε απαλά στο τραύμα ένα καθαρό πανί.

3

Εφαρμόστε το Flamigel®, το οποίο κρατά την πληγή υγρή για να επιταχύνει την επούλωση τραύματος.

4

Εάν είναι απαραίτητο, καλύψτε την πληγή με αποστειρωμένο επίδεσμο για προστασία.


ΠΛΗΓΕΣ

 


ΚΟΨΙΜΑΤΑ

 


ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

 


ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ

 


ΠΗΓΕΣ:

1) Οδηγίες Χρήσης Προϊόντος

2) WOUNDS 2009;21(9):243–248. Treatment of Recalcitrant Wounds of Diverse Etiology With a New Hydroactive Gel.