ΕΓΚΑΥΜΑ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ένα έγκαυμα σε κάποιο σημείο του σώματος και μπορεί να θυμόμαστε την αίσθηση και τον αναπάντεχο πόνο που το συνοδεύει. Ξέρουμε επίσης ότι το έγκαυμα θέλει άμεση αντιμετώπιση. Άρα είναι σημαντικό να ξέρουμε τί να κάνουμε από πριν.

 

Εγκαύματα μπορεί να πάθουμε ανά πάσα στιγμή: στην καθημερινή ζωή στο σπίτι, από κακή χρήση ορισμένων συσκευών, αλλά και από αντικείμενα που δεν φανταζόμαστε, όπως ο πάγος. Συνήθως συνδέουμε το έγκαυμα με την υπερβολική θερμότητα, όμως και το υπερβολικό ψύχος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς ανάλογη με αυτή των θερμών εγκαυμάτων.

 

Ας δούμε όμως τί είναι τα εγκαύματα και πώς διακρίνονται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.

 

Τα εγκαύματα

 

Τα εγκαύματα είναι τοπικές ή γενικές βλάβες του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών, που προκαλούνται από την επίδραση μεγάλης θερμοκρασίας εξ’επαφής ή με ακτινοβολία στερεάς, υγρής, ή αέριας μορφής.

 

Τα εγκαύματα διακρίνονται σε 1ου βαθμού, 2ου και 3ου.

1ου βαθμού: απλή ερυθρότητα στο δέρμα, πόνος ή κάψιμο.

2ου βαθμού: μικρές ή μεγάλες φυσαλίδες που οφείλονται στην αποκόλληση της επιδερμίδας.

3ου βαθμού: μεγάλες καταστροφές στο δέρμα αλλά και στους ιστούς έως και απανθράκωση μυών και οστών. Ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στο δέρμα που δεν πονάνε γιατί υπάρχει νέκρωση.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

 

Ένα έγκαυμα μπορεί να προκληθεί από επαφή με τη φωτιά ή καυτά αντικείμενα. Μπορεί όμως να προκληθεί και από απλή τριβή, ατμό, ζεστά υγρά ή ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά και από κρυοπαγήματα και επαφή με παγωμένους ατμούς (πχ. υγρό οξυγόνο). Τέλος, αιτία εγκαύματος μπορεί να είναι και τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα, ο ήλιος, η έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες ή σε πηγές ραδιενέργειας.

 

Στα ελαφριά εγκαύματα ο σκοπός μας είναι να σταματήσουμε το κάψιμο, να μειώσουμε το πρήξιμο και να ανακουφίσουμε τον πόνο, μειώνοντας επίσης την πιθανότητα μόλυνσης.

 

Στα πιο σοβαρά εγκαύματα σκοπός μας είναι η διακοπή του καψίματος, η ανακούφιση από τον πόνο, η φροντίδα των τραυμάτων και η αποτροπή οποιασδήποτε μόλυνσης. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί εσπευσμένη μεταφορά σε νοσοκομείο.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

 

Στα ελαφριά εγκαύματα:

  • Ξεπλένουμε το τραύμα με κρύο νερό για 10 λεπτά περίπου, στη ροή της βρύσης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο ακίνδυνο υγρό όπως γάλα, χυμούς κ.ά.
  • Αφαιρούμε τα σφιχτά ρούχα από την τραυματισμένη περιοχή.
  • Απλώνουμε στην πάσχουσα περιοχή κάποιο προιόν με υδροενεργή κολλοειδή γέλη
  • Καλύπτουμε την περιοχή με αποστειρωμένο ή καθαρό επίδεσμο ή γάζα.

 

Στα σοβαρά εγκαύματα:

  • Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα κάτω.
  • Ξεπλένουμε το έγκαυμα με μεγάλες ποσότητες κρύου νερού ή άλλου ακίνδυνου υγρού.
  • Ελέγχουμε την τραχεία, την αναπνοή και τον σφυγμό του πάσχοντα.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά τα σφιχτά ρούχα.
  • Καλύπτουμε τα τραύματα με αποστειρωμένο ή καθαρό επίθεμα.
  • Καλούμε ασθενοφόρο.
  • Διαχειριζόμαστε το συναισθηματικό σοκ.

Μετά από ένα έγκαυμα, όπως είναι φυσικό, γινόμαστε πιο προσεκτικοί. Αν είμαστε τυχεροί και το έγκαυμα δεν είναι αρκετά σοβαρό ώστε να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, θα επουλωθεί μέσα σε ορισμένες μέρες και ο πόνος θα υποχωρήσει. Επίσης, η χρήση κατάλληλων προιόντων γέλης για θεραπεία πληγών δεν θα αφήσει σημάδια και ουλές.

Πηγή: https://www.healthline.com