ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΔΙΑ

 

Ένα ζωηρό παιδί με περισσή περιέργεια είναι δύσκολο να μην τραυματιστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Κάποιοι τραυματισμοί είναι ανάξιοι λόγου, κάποιοι άλλοι όμως είναι πιο σοβαροί και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κατά την αποκατάστασή τους να αφήσουν σημάδι.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μία πληγή ή ένα κόψιμο να αφήσει σημάδι;

 

Η ΣΩΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

Αρχικά, ας δούμε το τί πρέπει να κάνουμε αμέσως μετά τον τραυματισμό.

 

Βήμα 1

Αξιολογούμε το τραύμα και σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία, φροντίζουμε να τη σταματήσουμε πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, ασκώντας πάνω στο τραύμα μία μέτρια πίεση για 5-10 λεπτά.

Βήμα 2

Δεδομένου ότι έχει σταματήσει η αιμορραγία, προχωρούμε στον καθαρισμό του τραύματος κάτω από τη ροή κρύου νερού και με ένα απαλό σαπούνι για την απομάκρυνση ακαθαρσιών.

Βήμα 3

Περιμένουμε το τραύμα να στεγνώσει και εφαρμόζουμε μία αλοιφή ειδική για την περίσταση. Αν το τραύμα δεν είναι βαθύ, δεν είναι απαραίτητο η αλοιφή να έχει αντι-βακτηριακή δράση. Η φυσική άμυνα του οργανισμού που θα κινητοποιηθεί άμεσα αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Βήμα 4

Καλύπτουμε το τραύμα με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα που να ‘αναπνέει’ ή με μία γάζα και ταινία, δεδομένου ότι μπορεί να σταθεί σταθερή στο σημείο.

Βήμα 5

Διατηρούμε το σημείο υγρό κρατώντας το καλυμμένο και αλλάζουμε το επίθεμα ή τη γάζα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Βήμα 6

Παρακολουθούμε ότι η επούλωση προχωράει κανονικά και ότι η πληγή αρχίζει σιγά σιγά να εξαφανίζεται.

Τα περισσότερα κοψίματα θα κλείσουν σε διάστημα 24 ωρών. Κάποια μπορεί να κλείσουν και νωρίτερα, αλλά για ασφάλεια, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 8 ώρες για να κλείσει το τραύμα.

 

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΡΑΜΜΑΤΑ

 

Κάποια τραύματα, ειδικά τα κοψίματα, ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι, μπορεί να χρειαστούν ράμματα. Ακολουθούν κάποιες γενικές οδηγίες για να ξέρετε αν το τραύμα του παιδιού σας χρήζει θεραπείας με ράμματα:

  • Τα κοψίματα που διαπερνούν όλες τις στοιβάδες του δέρματος μπορεί να πρέπει να κλείσουν με ράμματα.
  • Τα τραύματα που παραμένουν ανοιχτά και στα οποία διακρίνονται υποκείμενοι ιστοί όπως λιπώδης ή μυϊκός ιστός, πρέπει να κλείσουν με ράμματα, ακόμα και αν είναι μικρά.
  • Τα κοψίματα που είναι πάνω από 1,5 εκατοστό θα πρέπει ενδεχομένως να κλείσουν επίσης με ράμματα. Μετρήστε με έναν χάρακα το μήκος για να είστε σίγουροι.

Αν έχετε αμφιβολίες για το αν ένα τραύμα απαιτεί ράμματα, επισκεφτείτε το συντομότερο τον παιδίατρό σας.

 

ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 

Το πρόσωπο χρειάζεται πάντα ειδική φροντίδα, όχι μόνο επειδή το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο, αλλά και επειδή μία ουλή στο πρόσωπο μπορεί να μάς συνοδεύει για μια ζωή. Ευτυχώς, τα τραύματα των παιδιών στο πρόσωπο τείνουν να θεραπεύονται εντυπωσιακά καλά, χωρίς να αφήνουν σημάδια πίσω τους.

Σε περίπτωση που το τραύμα είναι αρκετά σοβαρό, ο παιδίατρος και στη συνέχεια ο πλαστικός χειρούργος, μπορεί να συστήσουν μία απλή μορφή ραμμάτων για το πρόσωπο που είναι διακεκομμένα.

 

ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΑΔΙ

 

Αν παρόλη την σωστή αντιμετώπιση του τραύματος τελικά μείνει κάποιο σημάδι ή δημιουργηθεί μία ουλή, αφότου έχετε φροντίσει να καθησυχάσετε το παιδί, διαβεβαιώστε το ότι καταλαβαίνετε την απογοήτευσή του αλλά ότι δεν είναι τόσο σοβαρό όσο μπορεί να τού φαίνεται τώρα. Μπορεί αργότερα στη ζωή του να αναζητήσει λύσεις που προσφέρει η πλαστική χειρουργική για να αφαιρέσει ένα μόνιμο σημάδι. Στο μεταξύ μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:

  • Προστατέψτε την ουλή από τον ήλιο – μία μόνιμη ουλή είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από τον ήλιο και να αποκτήσει μία πιο σκούρα απόχρωση. Χρησιμοποιήστε ένα αντιηλιακό τουλάχιστον 30 SPF.
  • Κάντε μασάζ στην ουλή καθώς το μασάζ τείνει να την μαλακώνει και να την κάνει πιο επίπεδη. Ασκώντας μέτρια πίεση κάντε κυκλικές κινήσεις πάνω στην ουλή.

Πηγή: https://www.healthychildren.org/